Upoznajte najbolju turističku destinaciju kontinentalne Hrvatske
Međimurje je destinacija u pokretu. Geografski je riječ o jednom od najzanimljivijih područja u Hrvatskoj za aktivni odmor. Šarolikom ponudom potiče posjetitelje na razne aktivnosti, od kojih je zasigurno najupečatljivija vožnja biciklom. U stalnom je pokretu i kao turistički proizvod, i to u smjeru napretka. Tako je čak i na Danima hrvatskog turizma proglašeno najuspješnijom destinacijom kontinentalne Hrvatske, što uz dosad primljene nagrade govori i više nego dovoljno o kvaliteti koja dočeka svakog gosta. Uputite li se u Međimurje, savjetujemo vam barem dio Hrvatskog Cvjetnjaka prođete biciklom.

Startajte u Svetom Martinu na Muri   

U Međimurju se nalazi prvi Bike Hotel u kontinentalnoj Hrvatskoj. To znači da Hotel Spa Golfer u sklopu LifeClass Termi Sveti Martin nudi kompletnu infrastrukturu namijenjenu biciklistima te da oni o čemu ne moraju brinuti. Dakle, ako ste smješteni kod nas u kući za odmor Sukha, skoknite na kupanje do resorta Termi Sveti Martin. Termomineralna voda dobro će vas razbuditi, a bogati i lokalni zdravi doručak u restoranu u sklopu resorta dat će vam energije za istraživanje. Nalazite se u gornjem Međimurju, pa u kojem god smjeru krenete imate štošta za vidjeti, isprobati i okusiti.  

Pogled koji seže do triju susjednih država 

Omiljeno odredište mnogih biciklista, pješaka i izletnika jest Mađerkin breg, brežuljak stepenastog oblika s kojeg pogled za lijepog vremena seže čak i do susjedne Slovenije i Mađarske. Oni u potrazi za mirom i tišinom te najboljim pogledom na Međimurje, bit će najsretniji usponom na ovaj brežuljak smješten u Robadju, selu pokraj Štrigove. Sjednite na tren na samom vrhu i osluškujte kako u daljini diše život na međimurskom selu. Put do Mađerkinog brega može ići kroz Štrigovu, nezaobilaznu postaju biciklista koji uživaju u štrigovskim spustovima i usponima te atrakcijama koje vrijedi pogledati, poput crkve Svetog Jeronima koja je dom vrijednim freskama Ivana Krstitelja Rangera.  

Biciklom do najsjevernije točke Hrvatske  

Jedna od točaka do koje se mnogi biciklisti rado upute jest rijeka Mura, a blizu Svetog Martina na Muri nalazi se i najsjevernija točka Hrvatske. Riječ je o  selu Žabnik, a ono je ujedno i prilika da upoznate kraljicu sjevera, rijeku Muru. Posvetite ovoj lokaciji malo više vremena, istražite Mlinarsku hižu i Etnografsku izložbu koja će vas upoznati sa starim međimurskim zanatom mlinarenjem, naučite kako funkcionira mlin te napravite pauzu uz kavu i međimursku gibanicu. 

Nadoknada kalorija na međimurski način 

Biciklistička avantura po međimurskim bregima zahtijeva i nadoknadu kalorija. S obzirom na brojne restorane, zadovoljenje te potrebe zaista nije problem. Isplanirate li svoj put s obzirom na ove točke, odredite u kojem dijelu vožnje ćete isprobati međimurske specijalitete i potražite restoran koji vam se najviše sviđa. Većina restorana u ponudi ima i tradicionalna međimurska jela, pa ugodno spojite s još ugodnijim te skupite novu energiju uz međimursku kuhinju. Domaće, kvalitetne namirnice, autohtoni proizvodi, tradicija u spremanju i recepturi te gostoljubivost domaćina logično su objašnjenje za pobjedu gornjeg Međimurja u izboru Europske destinacije izvrsnosti kada je u pitanju lokalna gastronomija. Jela poput mesa ‘z tiblice ili sušenih kobasica te domaćih kolača nalaze se i u ponudi vinarija.  

U društvu jelena i muflona  

Što kažete na posjet jelenima i muflonima? Potraga za njihovim društvom može vam biti na vašoj biciklističkoj ruti jer oni se nalaze u Jurovčaku, nedaleko od Termi Sveti Martin. Rado će vam jesti iz ruke, dopustiti vam da ih pomazite, a vjerojatno i pozirati za zajedničku fotografiju. Putem do Farme jelena i muflona stati možete i u nekoj od vinskih kuća u okolici. Ako vam je prerano za vino, odaberite degustaciju domaćih međimurskih specijaliteta poput mesa ‘z tiblice, domaćih „slanina“ i ostalih specijaliteta.  

Opuštanje za kraj  

S obzirom na to da je riječ o vinskoj regiji, i to najnagrađivanijoj na svijetu, odlično je što je zbog gustoće vinarija u ovom dijelu Međimurja, vina moguće iskušavati na svakom koraku gornjeg Međimurja. Biciklističke staze i šetnice sastavni su dio Međimurske vinske ceste, pa dio svoje bike rute možete planirati prema smještaju vinarija. Ostavite degustaciju vina za kraj ili ponesite bocu sa sobom kako biste mogli uživati kasnije.    

Spoj brežuljaka i dolina te gora i nizina u Međimurju je protkan domaćom hranom, nagrađivanim vinima te znamenitostima i prizorima koje se isplati posjetiti. Ponesite ili unajmite bicikl te istražite barem neke od 700 i više kilometara označenih biciklističkih staza jer kraj je kao stvoren za bicikliste.